Philatelic of Birds (English subtitle)|Regions Index
小菜鳥的博客 Philatelic of Birds (Bilingual subtitles) |文章目錄 |Content|Soapbox
Due to heavy reconstruction of this webpage, this blog is temporary suspended to renew in this summer, it will be updated again after late-autumn, thank you for your visits in these 9 years.

30 January 2016

Golden Pheasant

Golden Pheasant (紅腹錦雞)
Taiwan (2015)

10th October, 2015. National Palace Museum

Golden Pheasant is a gamebird of the order Galliformes and the family Phasianidae. It is native to forests in mountainous areas of western China, but feral populations have been established in the United Kingdom, Canada, United States, Mexico, Colombia, Peru, Bolivia, Chile, Argentina, Uruguay, Falkland Islands, Germany, Belgium, Netherlands, France, Ireland, Australia and New Zealand. In England they may be found in East Anglia in the dense forest landscape of the Breckland as well as Tresco on the Isles of Scilly.

The adult male is 90–105 cm in length, its tail accounting for two-thirds of the total length. It is unmistakable with its golden crest and rump and bright red body. The deep orange "cape" can be spread in display, appearing as an alternating black and orange fan that covers all of the face except its bright yellow eye with a pinpoint black pupil.

Males have a golden-yellow crest with a hint of red at the tip. The face, throat, chin, and the sides of neck are rusty tan. The wattles and orbital skin are both yellow in colour, and the ruff or cape is light orange. The upper back is green and the rest of the back and rump is golden-yellow. The tertiaries are blue whereas the scapulars are dark red. Other characteristics of the male plumage are the central tail feathers, black spotted with cinnamon, as well as the tip of the tail being a cinnamon buff. The upper tail coverts are the same colour as the central tail feathers. The male also has a scarlet breast, and scarlet and light chestnut flanks and underparts. Lower legs and feet are a dull yellow.

Golden Pheasant (紅腹錦雞)
Taiwan (2015)

8th October, 2015. National Palace Museum

23 January 2016

Greater Flamingo

Greater Flamingo (大紅鶴)
Montenegro (2015)

14th October, 2015. Podgorica

This is the largest species of flamingo, averaging 110–150 cm tall and weighing 2–4 kg. The largest male flamingos have been recorded at up to 187 cm tall and 4.5 kg. It is closely related to the American flamingo and Chilean flamingo, with which it has sometimes been considered conspecific.

Like all flamingos, this species lays a single chalky-white egg on a mud mound. Most of the plumage is pinkish-white, but the wing coverts are red and the primary and secondary flight feathers are black. The bill is pink with a restricted black tip, and the legs are entirely pink. The call is a goose-like honking. Sub-adult flamingos are whitish-grey and only attain the pink coloration several years into their adult life. The coloration comes from the carotenoid pigments in the organisms that live in their feeding grounds.

The bird resides in mudflats and shallow coastal lagoons with salt water. Using its feet, the bird stirs up the mud, then sucks water through its bill and filters out small shrimp, seeds, blue-green algae, microscopic organisms and mollusks. The greater flamingo feeds with its head down and its upper jaw is movable and not rigidly fixed to its skull.

16 January 2016

Bird of the year : Northern Goshawk

 
Northern Goshawk (蒼鷹)
Germany (2015)

8th November, 2015. Gaildorf

Northern Goshawk is a medium-large bird of prey in the family Accipitridae, which also includes other diurnal raptors, such as eagles, buzzards and harriers. As a species in the Accipiter genus, the goshawk is often considered a true "hawk".

It is a widespread species that inhabits the temperate parts of the Northern Hemisphere. It is the only species in the Accipiter genus found in both Eurasia and North America. With the exception of Asia, it is the only species of "goshawk" in its range and it is thus often referred to, both officially and unofficially, as simply the "goshawk". It is mainly resident, but birds from colder regions migrate south for the winter. In North America, migratory goshawks are often seen migrating south along mountain ridge tops in September and October.

Northern Goshawk (蒼鷹)
Germany (2015)

28th November, 2015. Rhönblick

9 January 2016

⭕️Animal poaching awareness

From left to right :
Cape Parrot (海角鸚鵡) ; Grey Crowned-Crane (灰冠鶴)
Transkei
Wattled Crane (肉垂鶴) ; Grey Crowned-Crane (灰冠鶴)
South Africa (2015), Transkei (1991)
10th March, 2015. Menlyh

The Endangered Wildlife Trust has been engaged to train staff at South Africa’s international mail centres so that X-ray machine operators know how to identify animals and animal parts in parcels to foreign countries. The contents of all outgoing international mail items are checked by means of X-ray machines.

The elegant grey crowned crane graces many of Africa's wetlands. Threats to their populations include illegal capture for the pet trade and the loss or degradation of suitable wetland habitat, due to an increasing human population and demand for agricultural land and freshwater sources. These birds are listed as endangered.

The Cape parrot is South Africa’s only endemic parrot species and is found in the fragmented southern mistbelt forests. Over the past 150 years, illegal capture for the wild-caught bird trade has reduced the numbers of the global wild population to less than 1600 individuals.

2 January 2016

⭕️Baby wildlife

Burrowing Owl (穴鴞) ; Atlantic Puffin (北極海鸚)
Canada (2014)
27th August, 2015. Witless Bay, Newfoundland

Happy New Year !

Witless Bay is a fishing community, first established because of its closeness to the rich fishing grounds on the Grand Banks. Tourism is an important part of the community as well, since the community is home to the Witless Bay Ecological Reserve, which contains North America´s largest Atlantic Puffin colony and the world's second-largest colony of Leach's Storm-petrels. The presence of these bird colonies has given birth to the Witless Bay Puffin and Petrel Patrol, a volunteer organization aiming to save stranded chick and return them safely to the ocean. Bed-and-breakfast establishments, coffee shops, a whale and puffin tour operator, several craftspeople, and the Witless Bay and Area Puffin and Petrel Patrol attract visitors from all over the world.

Atlantic Puffin (北極海鸚)
Canada (2014)
27th August, 2015. Witless Bay, Newfoundland

26 December 2015

⭕️Christmas

25c : Western Meadowlark (西草地鷚) ; $5,00 : Yellow-rumped Cacique (黃腰酋長鳥)
50c : American Yellow Warbler (
北美黃林鶯) ; $1,00 : American Goldfinch (美洲金翅雀)
$1,60 : Northern Mockingbird (
小嘲鶇)
Nevis (1996)
28th August, 2015. Charlestown, Nevis

Nevis, like most small Caribbean islands, has a wealth of events and festivals scattered throughout the year. The two main holidays on Nevis are Christmas and Easter. On Nevis people celebrate Christmas the day before, in Charlestown, until midnight, when everyone goes home to spend Christmas day with their families, and then everyone parties again on Boxing Day (the day after Christmas Day). Easter celebrations stretch from Good Friday, with kite contests, until Easter Monday, with beach parties).

19 December 2015

⭕️Penguins, Predators and Prey

Magellanic Penguin (麥哲倫企鵝) ; Falkland Skua (福克蘭賊鷗)
Falkland Islands (2015)
21st August, 2015. Stanley

Magellanic penguins are opportunistic feeders, taking roughly equal proportions of fish, squid and crustaceans. During chick-rearing, foraging trips take place on a daily basis during daylight hours. Birds generally hunt at depths of less than 50m, but may dive up to 100m. One of the more common prey species is the Falkland Sprat or Fuegian Sardine Sprattus fuegensis. This a small fish about 150mm in length which breeds in spring and early summer in the coastal shelf waters around the Falkland Islands and feeds on copepods, euphausiids, mysids, pelagic amphipods, chaetognaths, eggs and fish larvae. Large numbers appear close inshore during the summer making them ideal prey for penguins. The maximum recorded age is five years. The Falkland Sprat also lives along the Patagonian coast between 43° 30'N and 55° S.

Magellanic penguins encounter a number of predators at sea such as sea lions, leopard seals and orcas. They also face predation of chicks and eggs by avian predators such as caracaras, gulls and skuas although, by nesting in burrows, such predation is greatly reduced. The Falkland Skua is amongst the fastest and most skilled of all the flying birds. Add to that power and strength, high intelligence and longevity and the penguins have a formidable foe. Skuas are quick to spot any weak or infirm “Jackasses” and often attack them in mobs. Being without the claws and hooked beaks of hawks, skuas have to rely on each other to take hold of different parts of their prey in order to tear it apart. Falkland Skuas are entirely pelagic during the southern winter and come ashore in the Falklands only between October and April. The illustration shows part of their distinctive “courtship walk”. They nest in loose colonies, often close to their prey which, in addition to Magellanic Penguins, also includes other penguins and prions. They also specialize in harrying and forcing shags to re-gorge their food in flight over the ocean.

12 December 2015

⭕️Penguin 2014

From left to right :
Macaroni Penguin (馬可羅尼企鵝) ; Adelie Penguin (阿德利企鵝)
Chinstrap Penguin (南極企鵝) ; Gentoo Penguin (巴布亞企鵝)
Emperor Penguin (皇帝企鵝)
British Antarctic Territory (2014)

19th November, 2014. Singy

Of the 17 different species of penguin the emperor and Adélie make the Antarctic continent their true home, whilst the chinstrap, gentoo and macaroni breed on the northern tip of the Antarctic Peninsula, where conditions are less harsh. 

Penguins are the most common birds in the Antarctic with the total number of breeding pairs in the region estimated to be about 20 million. They were once thought to be the most primitive of birds. Members of Captain Scott’s famous expedition went on what they described as “the worst journey in the world” in the Antarctic winter to obtain an emperor penguin embryo to prove this point. But they were wrong — penguins are highly evolved to be able to live in the coldest of places.

Whilst penguins cannot fly they have evolved into the most efficient swimmers and divers of all birds. Some species spend 75% of their time at sea and one female emperor penguin was recorded at an astonishing depth of 535m.

As penguins are rarely seen underwater our main impression of them is confined to how they appear on land. With their legs set far back for efficient movement underwater, the penguins walk awkwardly in a very upright position. This is possibly the reason for their extraordinary appeal — they look like funny little people.

Emperor Penguin (皇帝企鵝)
British Antarctic Territory (2014)

19th November, 2014. Singy

Adelie Penguin (阿德利企鵝)
  British Antarctic Territory (2014)
19th November, 2014. Singy

Macaroni Penguin (馬可羅尼企鵝)
  British Antarctic Territory (2014)
19th November, 2014. Singy

5 December 2015

⭕️Extra definitive stamps of Ireland

Mute Swan (疣鼻天鵝) ;
Great Spotted Woodpecker (大斑啄木鳥)
 Ireland (2015)
1st September, 2015. Dublin

An Post increased the standard domestic letter rate again from 68c to 70c on 2015. As the new rate effective on July 1, An Post released couple of new coils and booklet stamps, those stamps still as well as Biodiversity definitive series. However An Post did not have special postmark to match those stamps, here are the maxicard and cover of the stamps.

Mute Swan is a species of swan, and thus a member of the waterfowl family Anatidae. It is native to much of Europe and Asia, and (as a rare winter visitor) the far north of Africa. It is also an introduced species in North America, Australasia and southern Africa. The name 'mute' derives from it being less vocal than other swan species. Measuring 125 to 170 cm in length, this large swan is wholly white in plumage with an orange bill bordered with black. It is recognisable by its pronounced knob atop the bill.

The Great Spotted Woodpecker can be found in both broadleaved and coniferous woodlands and forests and recently has been spotted in gardens and parks. They feed on seeds, invertebrates, and occasionally bird eggs and nestlings. During spring they can be heard ‘drumming’; a sound produced by rapidly pecking on a dead branch or other resonant object.

Mute Swan (疣鼻天鵝) 
Ireland (2015)
1st July, 2015. Dublin

28 November 2015

⭕️Singapore Botanic Gardens UNESCO World Heritage Site

Singapore Botanic Gardens (新加坡植物園)
Singapore (2015)
7th August, 2015. Killiney Road

Established in 1859, the Singapore Botanic Gardens played an important historical role in the introduction and promotion of many plants of economic value to Southeast Asia, including the Para rubber tree.

Over the years, the Gardens has continued to introduce and rejuvenate its horticultural attractions while continuing its mission of connecting plants and people.

Today, the 74-hectare Gardens is a key civic and community space, and an international tourist destination. Attracting an annual visitorship of more than 4.4 million, it is also an important institution for tropical botanical and horticultural research, education and conservation.

The Gardens showcases the best and most spectacular of tropical flora, including more than 10,000 types of plants and the region’s most significant living collection of documented palms, orchids, cycads and gingers. Its historic 19th century garden landscape is well preserved and includes the earliest ornamental designed lake in Singapore. Home to numerous heritage trees and a tract of primary rainforest, the Gardens is less than a 10-minute walk from the shopping belt in Orchard Road. The Gardens was inscribed as Singapore’s first UNESCO World Heritage Site in 2015.

Up : Oriental Pied Hornbill (冠斑犀鳥)
Bottom : Lesser Whistling Duck (栗樹鴨)
Singapore (2015)
14th August, 2015. Tanglin

Singapore Botanic Gardens (新加坡植物園)
Singapore (2015)
7th August, 2015. Singapore