Philatelic of Birds (English subtitle)|Regions Index
小菜鳥的博客 Philatelic of Birds (Bilingual subtitles) |文章目錄 |Content|Soapbox
Due to heavy reconstruction of this webpage, this blog is temporary suspended to renew in this summer, it will be updated again after late-autumn, thank you for your visits in these 9 years.

25 June 2016

⭕️Blue-breasted Kingfisher

Blue-breasted Kingfisher (藍胸翡翠)
São Tomé e Príncipe (2015)
3rd February, 2016. São Tomé

The blue-breasted kingfisher is a tree kingfisher which is widely distributed in tropical west Africa. This kingfisher is essentially resident, but retreats from drier savanna areas to wetter habitats in the dry season.

This is a large kingfisher, 25 cm in length. The adult has a bright blue head, back, wing panel and tail. Its underparts are white, but it has a blue breast band. The shoulders are black. The flight of the blue-breasted kingfisher is rapid and direct. The large bill has a red upper mandible and black lower mandible. The legs are bright red.

The blue-breasted kingfisher is a species of a variety of well-wooded habitats. It perches quietly in deep shade whilst seeking food. It is territorial but wary. This species mainly hunts large insects, arthropods, fish and frogs, but will also eat the fruit of the Oil Palm.

It has a striking display in which the wings are spread to show the white linings. The nest is a hole in a tree termite nest. A single clutch of two round white eggs is typical.

18 June 2016

Birds of Peru

From left to right :
Groove-billed Ani (溝嘴犀鵑) ; Slender-billed Finch (細嘴雀鵐)
Peru (2014)
18th February, 2016. Lima
29th February, 2016. Hong Kong

The Groove-billed Ani  is an odd-looking tropical bird in the cuckoo family with a long tail and a large, curved beak. It is a resident species throughout most of its range, from southern Texas, central Mexico and The Bahamas, through Central America, to northern Colombia and Venezuela, and coastal Ecuador and Peru. It only retreats from the northern limits of its range in Texas and northern Mexico during winter.

The groove-billed ani is about 34 cm long, and weighs 70–90g. It is completely black, with a very long tail almost as long as its body. It has a huge bill with horizontal grooves along the length of the upper mandible. It is very similar to the smooth-billed ani, some of which have bills as small as the groove-billed and with grooves on the basal half. The two species are best distinguished by voice and range. In flight, the ani alternates between quick, choppy flaps and short glides.

The Slender-billed Finch is a species of finch-like bird traditionally placed in the Emberizidae family, but it may be more closely related to the Thraupidae. It is restricted to southwest Peru and northern Chile, and inhabits mainly riverine vegetation along coastal valleys. It has been considered endangered due to loss of habitat. Riparian thickets that were common are under pressure from logging by farm owners. Some information has indicated that it has adapted to threats using olive trees areas and other artificial habitats successfully.

11 June 2016

⭕️Historic Huts

Brown Skua (褐賊鷗)
British Antarctic Territory (2015)
17th November, 2015. Base Rothera

From left to right ;
66p : Weddell Seal (韋德爾氏海豹) ; 66p : Adelie Penguin (阿德利企鵝)
76p : Brown Skua (褐賊鷗) ; £1,01 : Antarctic Shag (南極鸕鶿)
£1,22 : Orca (虎鯨)
British Antarctic Territory (2015)
17th November, 2015. Base Rothera
29th April, 2016. Stanley, Falkland Islands

The brown skua also known as the Antarctic skua, subantarctic skua, southern great skua, southern skua, or hākoakoa (Māori), is a large seabird that breeds in the subantarctic and Antarctic zones and moves further north when not breeding. To further confuse, it hybridizes with both the south polar and Chilean skuas, and the entire group has been considered to be a subspecies of the great skua, a species otherwise restricted to the Northern Hemisphere. This is the heaviest species of skua and rivals the largest gulls, the great black-backed gull and glaucous gull, as the heaviest species in the shorebird order although not as large in length or wingspan. It is 52–64 cm in length, 126–160 cm in wingspan and has a body mass of 1.2–2.18 kg.

Base Y in Horseshoe Island was established in March 1955 and closed in August 1960. The scientific research carried out at the station included topographic survey, geology and meteorology. Extensive survey trips, often covering hundreds of miles and lasting several months, were undertaken from the station using dog sledges.

The excellent condition and completeness of both the buildings and artefacts are of considerable historical significance; together they provide a very special time-capsule of British life and science in the Antarctic during the late 1950s. There are an estimated 10,000 artefacts on site and the nearby 'Blaiklock' refuge hut is considered an integral part of the site.

It was designated HSM No. 63 in 1995. Conservation work is scheduled to start during the 2016/17 season by the UKAHT.

4 June 2016

⭕️Stanley Bustard

Stanley Bustard (黑冠鴇)
Indonesia (2015)
25th January, 2016. Lome
15th February, 2016. Hongkong

Denham's bustard is the largest species in the Neotis genus, although is smaller than the bustards in the Ardeotis genus (as well as the great bustard). The male is 9 to 10 kg and 100–116 cm, the female is much smaller at 3 to 4 kg and 80–87 cm. The back is brown, darker and plainer in the male, and the underparts are white. The neck is pale grey with an orange nape. Its grey crown is bordered with black, and a black line runs through the eye with a white line forming an eyebrow above. The long legs are pale yellow. The wings are strikingly patterned in brown, white and black, the male showing more white in flight than the female or young birds. The long legs are yellowish in color and the bill is whitish horn in colour.

The male inflates his throat when displaying to show a conspicuous balloon of white feathers. This species is usually silent.

28 May 2016

Bavarian Forest

Bavarian Forest (巴伐利亞森林國家公園)
Germany (2016)
2nd January, 2016. Bonn

Bavarian Forest is a wooded low-mountain region in Bavaria, Germany. It extends along the Czech border and is continued on the Czech side by the Šumava (Bohemian Forest). Geographically the Bavarian Forest and Bohemian Forest are sections of the same mountain range. A part of the Bavarian Forest belongs to the Bavarian Forest National Park (Nationalpark Bayerischer Wald) (240 km²), established in 1970 as the first national park in Germany. Another 3,008 km² belong to the Bavarian Forest Nature Park (Naturpark Bayerischer Wald), established 1967, and 1738 km² to the Eastern Bavarian Forest Nature Park (Naturpark Oberer Bayerischer Wald), established 1965. The Bavarian Forest is a remnant of the Hercynian Forest that stretched across southern Germania in Roman times. It is the largest protected forest area in central Europe.

Postmark features Eurasian Capercaillie (松雞), also known as the wood grouse, heather cock, or just capercaillie, is the largest member of the grouse family. The largest known specimen, recorded in captivity, had a weight of 7.2 kg. The species shows extreme sexual dimorphism, with the male twice the size of the female. Found across Europe and Asia, this spectacular ground-living forest bird is renowned for its mating display. The United Kingdom population, confined to the pine forests of Scotland, is in rapid decline and threatened with extinction. However, individuals in Northern Europe and Asia number in the millions, and therefore the worldwide population is categorised as "Least concern".

21 May 2016

Red-billed Streamertail

Red-billed Streamertail (紅嘴長尾蜂鳥)
Jamaica (1995)

26th January, 2016. Negril Resorts

The red-billed streamertail also known as the doctor bird, scissor-tail or scissors tail hummingbird, is indigenous to Jamaica, where it is the most abundant and widespread member of the hummingbird family. While most authorities now consider it a separate species, some continue to consider it conspecific with the black-billed streamertail. The red-billed streamertail is the national bird of Jamaica.

When the black-billed streamertail of eastern Jamaica is considered a separate species, the red-billed streamertail occurs west of a line from Morant Bay following the Morant River, and via Ginger House and the middle Rio Grande to Port Antonio.

The next-to-outermost rectrices of the male are 15–18 centimetres long, far longer than its bearer's body. Trailing behind the flying hummingbird like thin black streamers, these feathers make a humming sound. Females lack the elongated rectrices, and are largely white below.

These birds feed on nectar from flowers using a long extendable tongue or catch small insects on the wing.

The bird is featured in Ian Fleming's James Bond short story For Your Eyes Only. The first line of the book reads, "The most beautiful bird in Jamaica, and some say the most beautiful bird in the world, is the streamer-tail or doctor humming-bird."

14 May 2016

⭕️Ecotourism

Village Weaver (鄉村織布鳥) ; Eastern White Pelican (白鵜鶘)
Senegal (1968, 2002)

16th January, 2013. Dakar

Ecotourism is a form of tourism involving visiting fragile, pristine, and relatively undisturbed natural areas, intended as a low-impact and often small scale alternative to standard commercial (mass) tourism. Its purpose may be to educate the traveler, to provide funds for ecological conservation, to directly benefit the economic development and political empowerment of local communities, or to foster respect for different cultures and for human rights. Since the 1980s ecotourism has been considered a critical endeavor by environmentalists, so that future generations may experience destinations relatively untouched by human intervention. Several university programs use this description as the working definition of ecotourism.

Generally, ecotourism deals with living parts of the natural environments. Ecotourism focuses on socially responsible travel, personal growth, and environmental sustainability. Ecotourism typically involves travel to destinations where flora, fauna, and cultural heritage are the primary attractions. Ecotourism is intended to offer tourists insight into the impact of human beings on the environment, and to foster a greater appreciation of our natural habitats.

7 May 2016

⭕️Vultures of Botswana

From left to right :
P7.80 : Hooded Vulture (冠鷲) ; P5.90 : White-backed Vulture (非洲白背兀鷲)

P10.00 : Cape Griffon (南非兀鷲)
P5.00 : White-headed Vulture (白頭禿鷲) ; P4.00 : Lappet-faced Vulture (皺臉禿鷲)
Botswana (2015)
10th December, 2015. Gaborone

There are eight species of vulture in Africa of which five are found in Botswana namely Hooded, White-backed, Lappet-faced, White headed and Cape Griffon. Very rare sightings of the Egyptian Vulture have been recorded. Vultures are often the first to arrive at a carcass after a kill or the first to pick up a dead animal. One of the defining images of Africa is that of vultures sitting in trees waiting for a predator to finish feeding.

It is not uncommon to see a number of species of vultures at a carcass at the same time as there is little completion between them due to them feeding on different parts of the carcass. The beaks of each species indicate what they prefer feeding on. For example the small hooked beak of the Hooded Vulture is ideal for small crevasses to pick out titbits, whereas the large beak of the Lappet-faced allows it to feed on tougher, larger pieces.

Vulture cannot fly for long periods but they can soar for hours on thermals, and this is the reason why they only take flight when the day heats up. Vultures are predominantly scavengers but they have been known to kill their own food, with the lappet-faced often killing rodents and hares. Hooded Vultures are known to feed on insects and I have personally watched them feeding on beetles at dung heaps. Vultures were once severely persecuted when it was still mistakenly believed that they killed domestic livestock. Poisoned meat was set out which killed the vultures after they fed on it.

30 April 2016

⭕️Birds in Guinea

From left to right :
African Fish Eagle (吼海鵰) ; African Jacana (長腳雉鴴)
Guinea (2001)
5th January, 2016. Conakry

African fish eagle is a large bird, and the female, at 3.2-3.6 kg is larger than the male, at 2-2.5 kg. This is typical of sexual dimorphism in birds of prey. Males usually have a wingspan of about 2 m, while females have wingspans of 2.4 m. The body length is 63–75 cm. The adult is very distinctive in appearance with a mostly brown body and large, powerful, black wings. The head, breast, and tail of African fish eagles are snow white, with the exception of the featherless face, which is yellow. The eyes are dark brown in colour. The hook-shaped beak, ideal for a carnivorous lifestyle, is yellow with a black tip. The plumage of the juvenile is brown in colour, and the eyes are paler compared to the adult. The feet have rough soles and are equipped with powerful talons in order to enable the eagle to grasp slippery aquatic prey. While this species mainly subsists on fish, it is opportunistic and may take a wider variety of prey such as waterbirds. Its distinctive cry is, for many, evocative of the spirit or essence of Africa. The call, shriller when uttered by males, is a weee-ah, hyo-hyo or a heee-ah, heeah-heeah.

African jacanas are conspicuous and unmistakable birds. They are about 30 cm long, but females are larger than males. They have chestnut upperparts with black wingtips, rear neck, and eyestripe. The underparts are also chestnut in the adults, only in juveniles they are white with a chestnut belly patch. The blue bill extends up as a coot-like head shield, and the legs and long toes are grey.

23 April 2016

⭕️Red-crowned Crane

 
Red-crowned Crane (丹頂鶴)
North Korea (2014)

29th Deember, 2015. Pyongyang

Red-crowned Crane (丹頂鶴)
North Korea (2014)

30th May, 2016. Pyongyang
 
Red-crowned cranes are named for a patch of red bare skin on the crown, which becomes brighter in the mating season. Overall, they are snow white in color with black on the wing secondaries, which can appear almost like a black tail when the birds are standing, but the real tail feathers are actually white. Males are black on the cheeks, throat and neck, while females are pearly gray in these spots. The bill is olive green to greenish horn, the legs are slaty to grayish black, and the iris is dark brown.

This species is among the largest cranes, typically measuring about 150 to 158 cm tall and 120–150 cm in length (from bill to tail tip). Across the large wingspan, the red-crowned crane measures 220–250 cm. Typical body weight can range from 7 to 10.5 kg, with males being slightly larger and heavier than females and weight ranging higher just prior to migration. On average, it is the heaviest crane species, although both the sarus and wattled crane can grow taller and exceed this species in linear measurements. The maximum known weight of the red-crowned crane is 15 kg. Among standard measurements, the wing chord measures 56–67 cm, the exposed culmen measures 13.5–16.7 cm and the tarsus measures 25.5–30.1 cm.